Historien om SØBYLYSt

I begyndelsen af 1900-tallet var “Ærøes-Lyst”, som det hed dengang, et rigtigt badehotel og et yndet udflugtsmål. Historien om Søbylyst starter dog længe før det.

Meget usædvanligt for sin tid, var det en Kvinde, ved navn Ellen Kræmer, der lod den oprindelige Kro opfører helt tilbage i 1850. Den gamle kro ligger stadig ved siden af Søbylyst og er i dag indrettet til beboelse. I den gamle kro blev der samtidig drevet kolonial- og manufakturforretning, grovvarehandel, brændevinsbrænderi, bryggeri, bageri og dampskibsforbindelse til Mommark.

 

For Ellen Kræmers efterkommer, sønnen Jørgen Thomsen og hans hustru Caroline blev forholdene i kroen imidlertid for trænge og i 1909 byggede de det der i dag er Søbylyst.

 

Caroline havde stået i lære på “Frandsens Badehotel” i Svendborg (i dag Hotel Christiansminde) og hun evnede i badehotellets storhedstid, at jonglere med østers, hummer, kalvebrisler, oksetunger, gedder, duer og vildgæs i en grad, så operasangere, skuespillere og forfattere fra København kom rejsende til øen for at opleve badehotellet og køkkenet i Søby.

 

Succesen blev så krævende, at Caroline nær blev ødelagt af ræset og allerede i 1913 måtte sælge badehotellet fra og koncentrere sig om manufakturforretningen.

 

Siden har kroen og tilbygningen skiftet ejer og anvendelse flere gange, senest i sommeren 2007 hvor Brdr. Hansen med Janus Hansen i spidsen blev fristet til at købe

ejendommen, renovere den og åbne den som restaurant og moderne ferielejligheder.

 

NAVNET SØBYLYST

Efter den store renovering og ombygning til ferielejligheder og restaurant i 2008, var det ikke længere en passende beskrivelse at kalde stedet for en kro. Navnet Søbylyst er opfundet, men ikke ud af den blå luft. Det er en sammensætning af det gamle navn på badehotellet “Ærøslyst” og det seneste navn “Søby Kro”. Det nye navn skal vise at det er en ny start og at der er sket store forandringer og samtidig holde fast i noget historisk og bære drømmen om igen at nå tidligere tiders storhed.